933 248 583 scfis@iec.cat

La Societat Catalana de Física us convida a la conferència “El Rescat de Dades al Servei Meteorològic de Catalunya. La Sèrie climàtica de Barcelona (1780-2011)” que pronunciarà Anna Rius i Ventosa, Cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya

Dia i hora: Dimecres,  20 de febrer de 2013,  a les 19 h
Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (carrer del Carme, 47 de Barcelona)

Resum:  Des de l’any 2002 en què va ser creat l’actual Servei Meteorològic de Catalunya es treballa en una línia de recerca que té com a objectiu recuperar informació relativa a les observacions meteorològiques històriques realitzades a Catalunya en qualsevol moment del seu passat instrumental, i que pugui tenir interès climàtic. Aquesta recerca requereix en alguns casos localitzar, i de vegades també preservar, documents que per casuístiques molt diverses han quedat amagats en arxius diferents als propis dels organismes oficials competents en meteorologia.  De vegades és documentació que necessita d’un tracte específic donat el seu estat de conservació, i que es pot remuntar fins al s XVIII, moment a partir del qual els instruments de mesura meteorològica s’usen per a generar registres d’observacions meteorològiques regulars a Catalunya.

En d’altres casos els documents són coneguts, però encara no se n’ha extret la informació d’interès. En qualsevol cas cal efectuar un treball final, de gran dedicació, consistent en la digitalització de la informació per a generar pròpiament els registres meteorològics, sovint la tasca més feixuga i durant la qual també és important identificar i deixar constància de qualsevol altra informació que pot ser de molt interès en les anàlisis posteriors. Aquesta mena de tasques són les que conformen  la disciplina anomenada Rescat de Dades (DARE, en anglès).

Amb el resultat d’aquesta recerca s’aconsegueix omplir i ampliar el contingut de la Base de Dades Meteorològiques de Catalunya, on rau la matèria primera necessària per a que sigui possible la millora o la generació de noves sèries climàtiques, les quals alhora són del tot necessàries per millorar l’avaluació del clima i per a entendre, detectar i projectar la variabilitat climàtica a les diferents escales d’interès.

Les sèries climàtiques conegudes i de qualitat són en realitat poc nombroses al món, i fora d’Europa estan restringides bàsicament a la segona meitat del s XX .  Existeix particularment una gran mancança en referència a les sèries de dades de valors diaris, tant necessàries per poder avaluar les tendències de canvi en els valors extrems observats.

És per això que actualment el Rescat de Dades és una disciplina de gran protagonisme dins el context d’estudi del problema del canvi climàtic.
En aquesta presentació es donarà una visió general de l’estat de la qüestió i es concretaran els projectes realitzats des del SMC en aquest camp, els quals han suposat un notable increment de dades meteorològiques recuperades. Es descriurà la metodologia, els requeriments i les limitacions existents davant el repte de generar una sèrie climàtica concreta a partir de les dades meteorològiques disponibles, essent imprescindible efectuar un adient control de qualitat, una anàlisi d’homogeneïtat i un ajust final. Es presentaran les series climàtiques obtingudes i disponibles actualment de Catalunya.

S’aprofitarà l’experiència concreta de la Sèrie climàtica de Barcelona 1780-2011 com a eix conductor durant la presentació per tal d’explicar les tasques inherents al Rescat de Dades, ja que és un magnífic exemple per a poder il·lustrar tot el llarg procés que requereix el rescat dels valors diaris. Aquesta sèrie se situa actualment entre les deu sèries climàtiques més llargues d’Europa, i és de fet la més llarga i contínua de la Península Ibèrica.

Es presentaran els resultats obtinguts en analitzar l’evolució de la temperatura mitjana anual i estacional a Barcelona dels darrers 232 anys.